فهرست مطالب

مجله راهبردهای نوین تربیت معلمان
پیاپی 4 (پاییز و زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/09/17
  • تعداد عناوین: 7
|
  • شهریار غفاری* صفحات 3-24

    برنامه های درسی کنونی معلمان علوم در ایران، به دلیل تاثیر گرفتن از رویکردهای دیسیپلین محور در آموزش علم و نیز درگیر نکردن تعلیمات تربیتی با محتوی تدریس، از تربیت معلمانی فکور عاجز است. در این مقاله ضمن تصریح این دو اشکال جدی، از نوعی دانش جدید در تعلیمات این معلمان سخن گفته می شود که در صورت ورود به برنامه درسی، می تواند این خلا را از بین ببرد. این دانش جدید که «تاریخ و فلسفه علم» نامیده می شود و امروزه مورد توجه و اقبال جهانی واقع شده، چیست و چگونه می تواند در برنامه درسی معلمان نقش بازی کند؟ بخش اصلی این مقاله به دنبال پاسخ گفتن به این دو سوال اساسی است.

    کلیدواژگان: تاریخ و فلسفه علم، معلم علوم، برنامه درسی، تربیت معلم
  • پوران خروشی*، محمدجواد لیاقت دار، افسانه کلباسی صفحات 25-50

    پیچیدگی نقش معلم و انتظارات متعدد از معلم در شرایط جدید جهانی به فعالیت هایی فراتر از گذشته مانند کارآموزی و بازآموزی نیاز دارد. از این رو، هدف پژوهش حاضر، بررسی تطبیقی آموزش پیش از خدمت معلمان، آموزش معلمان مبتدی و آموزش ضمن خدمت معلمان در ایران و چند کشور جهان به منظور استخراج شباهت ها و تفاوت های آنها بوده است. روش پژوهش توصیفی- تحلیلی است که اطلاعات آن از طریق اسناد و مدارک و گزارش های تحقیقی؛ و جستجو در شبکه جهانی اینترنت و سایت های وزارت آموزش و پرورش کشور های مورد مطالعه گردآوری شده و از طریق الگوی جرج بردی تجزیه و تحلیل شده است. یافته های پژوهش حاکی از تنوع و تکثر شیوه های آموزش در مدل های سنتی و رویکرد های بدیل بود که به مواردی چون نیاز های آموزشی معلمان، محتوای مورد نظر، امکانات موجود، وقت و برنامه کاری آنان و سیاست های نظام آموزشی کشورها بستگی داشت. همچنین برقراری ارتباط مستمر بین نظام تربیت معلم با دانشگاه ها، مدارس و سایر نهاد های اجتماعی، برقراری ارتباط آموزش های پیش از خدمت و ضمن خدمت؛ و ایجاد هماهنگی میان نهاد های اداره کننده تربیت معلم در این کشورها، از جمله نکات برجسته در موفقیت آموزش های آنان بوده است.

    کلیدواژگان: تربیت معلم، آموزش های پیش از خدمت، آموزش معلمان مبتدی، آموزش های ضمن خدمت
  • حسین تحویلیان* صفحات 51-68
    هدف از این پژوهش، ارزیابی نیاز دانشجو معلمان رشته ابتدایی به آموزش هنر با رویکرد تربیت هنری است. از 1389 به این سو رویکرد آموزش هنر در مدارس ابتدایی به رویکرد تربیت هنری تغییر کرده است. با تکیه بر همین رویکرد، کتاب های راهنمای معلم تهیه شده است. در دانشگاه فرهنگیان نیز با رویکرد مذکور، 5 واحد درسی به دانشجو معلمان رشته ابتدایی ارایه می شود. مسئله این است که آیا کیفیت و کمیت این 5 واحد هنری، درک درست و مهارت های لازم را برای اجرای رویکرد تربیت هنری در دانشجویان فراهم می آورد؟ روش این پژوهش، توصیفی، پیمایشی و تحلیلی است. جامعه آماری پژوهش، 240 نفر به عنوان نمونه از 500 دانشجویان رشته ابتدایی کارشناسی پیوسته و ناپیوسته مشغول به تحصیل در پردیس های دانشگاه فرهنگیان شهر اصفهان است. این افراد به صورت اتفاقی انتخاب شدند. یافته های پژوهش نشان می دهد که مهارت های هنری و باور به ارزش های آموزشی هنر، در مصاحبه شوندگان با اهداف رویکرد تربیت هنری در یک راستا نمی باشد.
    کلیدواژگان: آموزش هنر، رشته ی ابتدایی، دانشجو معلمان، رویکرد تربیت هنری
  • محمود امیدی*، مهدی سبحانی نژاد، حسن نجفی صفحات 69-98
    هدف پژوهش حاضر بررسی ویژگی های معلم اثر بخش در اندیشه های تربیتی فارابی فیلسوف مسلمان و موسس فلسفه ی اسلامی و روسو معلم و اندیشمند بزرگ تعلیم و تربیت غرب است. روش پژوهش توصیفی- تحلیل اسنادی، و ابزار گرد آوری اطلاعات فرم های فیش برداری بوده است. نتایج پژوهش بیانگر آن است که در نظام تربیتی فارابی معلم دارای دو ویژگی فطری و اکتسابی است. ویژگی فطری معلم همچون، خوش بیانی، خوش حافظه و با هوش و زیرک بودن اوست و از ویژگی اکتسابی معلم می توان به حکیم و دانا، حافظه قوی و حافظ دین و شریعت بودن او اشاره کرد. از جمله روش های تدریس پیشنهادی فارابی برای اثر بخشی بهتر تدریس می توان به روش تدریس اقناعی، برهانی، صعودی، نزولی اشاره کرد. در نظام تربیتی روسو، معلم دارای ویژگی های همچون جوان بودن، بومی بودن، هماهنگ با طبیعت، توجه به تفاوتهای فردی می باشد. از روش های تدریس پیشنهادی روسو هم می توان به روش های تدریس: اکتشافی، فعال، آزمایش و گردش علمی اشاره کرد.
    کلیدواژگان: معلم، اثربخش، اندیشه های تربیتی، فارابی، روسو
  • مهدی محمد آقائی* صفحات 99-112
    اقدام پژوهی روشی منحصر بفرد در پژوهش های حوزه ی علوم تربیتی است که طی آن کاروران با اندیشه ی بهبود به پژوهش در محیط آموزشی خود می پردازند. در مقاله ی حاضر کوشش شد تا با شناخت ویژگی های روش شناختی اقدام پژوهی، رابطه ی عمل تربیتی معلم با کاربرد روش اقدام پژوهی بر اساس همبستگی نظری این روش تحقیق با رویکرد نظریه ی زنده طرح و بررسی گردد. در این راستا با روش تحلیلی-توصیفی رابطه ی بین عمل تربیتی معلم با ترکیب نظریه های برآمده از تفکر پژوهشی او طی فرآیند اقدام پژوهی و کنش مبتنی بر این نظریه ها تبیین شد. به طور خاص، با بررسی تاریخچه ی اقدام پژوهی به استناد منابع معتبر سه هدف کلیدی مبنی بر بازنگری مبناهای نظری و مشخصه های روش شناسانه اقدام پژوهی؛ مفهوم پردازی نظری نقش معلم به عنوان کارگزار فکور در قالب رویکرد «نظریه ی زنده»؛ و تاکید بر رابطه ی اقدام پژوهی با عملکرد تربیتی مبتنی بر نظریه ی معلم مورد تحلیل و توصیف واقع شد. نتایج این بررسی مبین این موضوع واقع گردید که در قلمرو روش شناختی، اقدام پژوهی می تواند به عنوان یک استثناء در میان روش های پژوهش در حوزه ی علوم انسانی و به ویژه علوم تربیتی، خاستگاه نظریه پردازی تربیتی معلم فکور و متعاقب آن، پیوند عمل تربیتی او با نتایج برآمده از این نظریه پردازی واقع شود.
    کلیدواژگان: اقدام پژوهی، معلم پژوهشگر، معلم فکور، نظریه زنده، عمل مبتنی بر نظریه
  • عادله مطلق*، محمد حسنی صفحات 113-130
    سرانجام همه اصلاحات آموزشی رشد دانش آموز است و مهم ترین عامل در رشد دانش آموز کفایت و کارایی معلم است. اگر قرار باشد معلمان با موفقیت دانش آموزان را برای آینده آماده کنند، ابتدا لازم است خود برای آینده آماده شوند. وجود سند تحول بنیادین آموزش وپرورش گویای این است که نیاز به تغییر در آموزش وپرورش احساس شده است و طرح نظام رتبه بندی معلمان نیز نیاز به تغییر در کارایی معلم را خاطرنشان می کند. کسب تخصص و رشد حرفه ای معلم تضمین کننده کفایت و کارایی معلم شمرده می شود. ازاین رو در این نوشتار به رشد حرفه ای معلم معطوف به استاندارد پرداخته شد و اسناد موجود مربوط به نظام های آموزشی که خود مبتنی بر نظریه و پژوهش های علمی است مطالعه و بررسی و مولفه های استاندارد به روش اقتباس از آن ها استخراج گشت؛ سپس در سه گام آمایش، آموزش و سنجش با نگاهی به بستر موجود برای تغییر و سطوح آموزش استانداردها به چگونگی ارزش یابی از آن ها پرداخته شده و راه ها و راهکارهای مناسب سنجش رشد حرفه ای معلم معطوف به استاندارد ارایه شد.
    کلیدواژگان: استانداردهای رشد حرفه ای معلم، رشد حرفه ای معطوف به استاندارد، ارزشیابی معطوف به استاندارد، روش اقتباس
  • تلماد جاگر* ترجمه: غلامرضا خادمی، حبیب امانی، معصومه بیات صفحات 131-154

    معلمان آفریقای جنوبی در خلق فعالیت های تفکیکی به منظور برآورده ساختن نیازهای متنوع یادگیرندگان در یاددهی و یادگیری اثربخش با چالش های زیادی مواجه هستند. ناتوانی در تشخیص موانع یادگیری و مطابقت برنامه درسی و روش های تدریس و سنجش با شیوه های یادگیری و میزان آمادگی یادگیرندگان ازجمله این چالش ها هستند. این مطالعه به هدف پی بردن به دیدگاه های معلمین مدارس متوسطه (262 نفر) در مورد اجرای آموزش تفکیکی در مدارس متوسطه دولتی (27 مدرسه) با استفاده از روش های کمی و کیفی انجام شد. نتایج نشان داد که معلمان همیشه نمی توانند به یادگیرندگان در هنگام نیاز کمک کنند، به آن ها یاد دهند که چگونه مسایل را حل کنند و یا اجازه دهند تا به تنهایی کار کنند. علاوه بر این، محدودیت های گوناگونی مانند آموزش ناکافی معلمان، تعداد زیاد یادگیرندگان در یک کلاس، حجم زیاد کار، یادگیرندگان بی انضباط، کمبود منابع و عدم مشارکت والدین، آموزش زبان دوم، خدمات حمایتی ناکافی و موانع اجتماعی-اقتصادی در روش های معلم محور وجود دارند. این مطالعه پیشنهاد می کند که برنامه های مداخله ای به صورت کارگاه هایی در مورد شیوه های ایجاد فعالیت های تفکیکی باید در پیشرفت حرفه ای معلمان در اولویت قرار گیرد.

|
  • Pages 3-24

    the current Iranian science teacher education curriculum lacks the potentiality to educate reflective teachers due to its affection from discipline-based approaches in science education and lack of any connection between educational ethos and the content. This paper tries to elaborate these two serious problems and moreover, insist on a kind of new knowledge in science teacher education which can compensate for this shortcoming. what this new knowledge named ‘history and philosophy of science’ is, that has been considered important all around the world, and how this knowledge can affect teacher education curriculum? These two questions are addressed in this paper.

    Keywords: History, philosophy of science, Science teacher, Curriculum, Teacher Education
  • Pages 25-50

    The complexity of teachers’ role and various expectations from the teacher in the new world’s condition require activities beyond the past such as apprenticeship and retraining. Therefore, the purpose of the present study was to compare pre-service teacher training, novice teachers’ training and in-service teacher training procedures in Iran and some other countries of the world in order to extract their similarities and differences. The research methodology was descriptive-analytical research method. The information whereof was collected through documents, research reports, searching the internet and the websites of ministry of education in the countries under study and they were analyzed through George Beredy’s model. The research findings reveal the variability and plurality of training methods in traditional methods and alternative approached depending on teachers’ training needs, content, existing facilities, time and working schedule and policies of training system of the countries. Moreover, making continuous relationship between teacher training system and universities, schools and other social foundations, making relationship between pre-service training and in-service trainings and making coordination between foundations managing teacher training in these countries, have been among outstanding points in the success of their training.

    Keywords: Teacher Training, pre-service teacher training, novice teachers’ training, in-service teacher training
  • Hossein Tahvilian * Pages 51-68
    this study aims at assessing the needs of primary education student-teachers to the art education approach in arts instruction. Since 2000, art education approach has dominated arts instruction in primary schools and Teacher guide books have been edited according to this approach. 5 units have been allocated to arts education of primary education student-teachers in Farhangian university. The question here is whether the quality and quantity of these five units yields the understanding and skills necessary to perform art education approach by student-teachers or not. The research methodology is descriptive, survey, analytical one. The research population includes 500 student-teachers of primary education major in Farhangian university of Isfahan, from which 240 people were selected as research sample. These people were selected using simple random sampling. The findings  reveal that artistic skills and belief in art education values are not in accordance with art education approach goals.
    Keywords: art education, elementary major, Teacher students, artistic training approach
  • Pages 69-98
    Evaluation of effective teacher training in 's thought and educational implications affected by it. This study examines the characteristics of effective teachers in the educational doctrine of Farabi –the Muslim philosopher and founder of Islamic philosophy- and Rousseau –the great teacher and originator of Western Education. The research methodology is document analysis and the research instrument is note taking form. The reseach concludes that in Farabian educational system the teacher is of two features of innate and acquisitive characteristics. The innate characteristics include rethoric, cleverance and intelligence. Some of teacher acquisitive features include wisdom, strong memorization, and their commitment to religion. Al-Farabi argues that persuasive, discursive, ascending and descending teaching methods are among the most effective teaching methods. In Rousseau educational system the teacher meets the characteristics of youngness, nativeness, coordination with nature and considering individual differences of students. Rousseau proposes exploratory, active, experimentation and scientific tour as the best teaching methods.
    Keywords: Teacher Effectiveness, educational philosophers, AL-Farabi, Rousseau
  • Mahdi Mohammad Aqaey * Pages 99-112
    Action research is a unique method in the field of educational research in which practitioners with the idea of improvement, research in their learning environment. This paper tries to plan and review the relation between teacher educational practice and action research method applying based on theoretical correlation of this method with the approach of “living theory”. In this regard, the relation between teacher educational practice and the theories derived from his research thoughts in action research is explained using analytic-descriptive method. Revision of theoretical foundations and methodological features of action research, conceptualization of teacher as reflective practitioner in living theory approach, and emphasis on the relation between action research and educational practice based on teacher theory are described. The findings reveal that action research can be a unique method in humanities especially education and is the origin of educational theorizing of reflective teacher and consequently, linking educational practice with theory.
    Keywords: Action research, Teacher Researcher, Reflective teacher, Living Theory, theory-based practice
  • Pages 113-130
    All educational reforms target the development of students and the most important factor in student growth is the adequacy and effectiveness of the teacher. If we want teachers to prepare students successfully for the future, they need to be prepared for the future themselves. The document on the fundamental transformation of education indicates that the need for change in education was felt and the need to change the system of ranking teachers indicate changing in teacher performance effectiveness. Teacher proficiency and professional development is a guarantee to teacher effectiveness. This article focuses on standard-based teacher professional development and investigates several educational systems documents that are based on theories and scientific researches. Then, standard components are adopted. In the next phase, these standards are evaluated in the steps of preparation, training and assessment considering the context for change and standard training levels and lastly, the most appropriate ways of standard-based teacher professional development assessment are developed
    Keywords: teacher professional development standards, standard-based professional development, adoption method
  • Pages 131-154

    South African teachers encounter numerous challenges in the creation of differentiated activities toinclude diverse learner needs in effective teaching and learning. These challenges include the inability toidentify learning barriers and adapt the curriculum, teaching and assessment methods according to thelearning styles and readiness levels of learners. The study aimed to explore secondary school teachers’(n = 262) perspectives on the implementation of differentiated instruction in public secondary schools(n = 27), using qualitative and quantitative approaches. The results indicated that teachers cannot alwaysassist their learners when they need them; show them how to solve problems; or allow learners to workon their own. In addition, various limitations, such as inadequate teacher training, large class sizes,workload, undisciplined learners, lack of resources and parental involvement, second languageinstruction, inadequate support services and socio-economic barriers contribute to the use of teacher-centred methods. The study recommends that intervention programmes in the form of workshops onhow to create differentiated activities should be prioritised in the professional development of teachers.